Pijnenburg Schoenen maakt gebruik van cookies. ik accepteer cookies

Podologie

Marc Pijnenburg heeft zijn praktijk in Boxtel en volgt een behandelingswijze waarbij klachten worden beïnvloed door middel van individueel aangemeten inlegzolen. De therapie berust op het verschijnsel dat elke afwijking van de stand van de voeten een standsafwijking hoger in het lichaam met zich meebrengt. Omgekeerd heeft elke houdingsafwijking een verandering van de voetstand tot gevolg. Deze stands- en houdingsveranderingen kunnen leiden tot diverse klachten, waaronder chronische knie-, heup, rug-, en nekpijnen. 

Het podoposturaal onderzoek bestaat uit
  • Een gesprek over de klachten: Onderzoek van het bewegingsapparaat, waarbij onderlinge verhoudingen nauwkeurig worden beoordeeld. 
  • Onderzoek van zowel het staan als het lopen. 
  • Metingen: beenlengte, stand van het bekken, krommingen van de wervelkolom, spierspanning. 
Met behulp van een afdrukraam worden blauwdrukken gemaakt om het type voet te bepalen. De afdrukken dienen tevens als patroon bij de vervaardiging van de inlegzolen. 

Op de voetspiegel wordt het drukvlak van de voetzool bekeken en beoordeeld. Terwijl de cliënt op de voetspiegel staat worden dunne elementen, meestal van kurk, op specifieke plekken onder de voetzool geplaatst. Deze elementen hebben een onmiddellijke werking op spierketens, waardoor de lichaamshouding verandert. 


Correctiezolen 
Om de effecten blijvend te maken, worden deze elementen in een zool verwerkt. Confectievervaardiging is niet mogelijk omdat iedere klacht en ieder mens verschillend is. Wanneer u de zolen gaat dragen heeft het lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen. Dit kan zich de eerste paar weken uiten in spierpijnen. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen.  Om een te grote overgang te voorkomen werkt Marc Pijnenburg met een opbouwsysteem. Gewoonlijk volgen na het eerste bezoek een aantal controles met tussenpozen van enkele weken tot maanden waarbij de nodige correcties worden aangebracht.  Daarna zijn de controles eenmaal per half jaar of per heel jaar. Indien er zich tussentijds klachten voordoen dient u zelf met hem op te nemen. 

Geen steunzolen 
De proprioceptie zolen mogen niet worden gezien als steunzolen. Steunzolen, de naam zegt het al, ondersteunen de voet en nemen de functies over die de structuren van de voet niet meer kunnen vervullen. Bij de podoposturale proprioceptie zolen is de voet het aangrijpingspunt om de houding te veranderen en zo klachten te verminderen. 

Andere zolen 
Voor mensen met bijzondere voetafwijkingen, zoals voorkomend bij reumapatiënten en patiënten met suikerziekte, schiet de proprioceptie zool vaak tekort. In dit geval kan de podoposturaal therapeut ondersteunende en/of druk ontlastende zolen maken. Dit zijn zolen die ervoor zorgen dat de drukverdeling onder de voet zo gunstig mogelijk wordt. 

Adviezen 
Draag schoenen met een vlakke ondergrond, dus geen ingebouwde steunen of voetbedden en zorg voor de juiste lengte en wijdtemaat. Pijnenburg Schoenen heeft een ruim assortiment die aan deze eisen voldoen. Houdt u zich ook aan een maximale hakhoogte van 4 centimeter en draag de therapeutische aanpassingen altijd, ook tijdens sporten. Intensieve sportbeoefening graag melden. 

Als u tevens op een ander wijze wordt behandeld verzoeken wij u ons hierover te informeren, zodat de behandelingen op elkaar kunnen worden afgestemd. 

Voor afspraken is Marc Pijnenburg te bereiken op 📞nummer 0411 - 760004 op werkdagen tussen 11.30 en 12.30 uur behalve op woensdag of via info@centrumvoorpodologie.nl

Locatie St Ursula
Ursula 2
Boxtel